Tävlingar i fotbollsgolf

Fotbollsgolf är precis som namnet antyder en kombination av fotboll och golf. Fotbollsgolf (även kallat footgolf) spelas på en golfbana och går ut på att du sparkar en fotboll från utslagsplatsen och sedan försöker få ner den i ett hål på så få sparkar som möjligt. Reglerna liknar dem som gäller för golf.

I takt med att fotbollsgolf har blivit allt populärare har även en hel del tävlingar börjat arrangeras och dessa drar många nyfikna åskådare. År 2017 arrangerades för första gången Sverigemästerskapen (SM) i fotbollsgolf. Den 5-6 juli 2018 arrangerades SM för herrar och damer på Citadellets mark i Landskrona, en uppskattad tävling av publiken.

Sverigemästerskapen 2019

Sedan 2018 ingår fotbollsgolf som en officiell gren hos Riksidrottsförbundet. Nästa svenska mästerskap äger rum den 1-2 juli i Malmö på Sofiedals Golfklubb. Mästerskapet är en del av Riksidrottsförbundets SM-vecka i Malmö. Detta innebär bland annat att vinnarna erhåller officiella titlar och SM-medaljer. Man kan dessutom ta del av live-resultat här.

I framtiden kan man säkert betta på fotbollsgolf och få bra tips och tricks från till exempel www.sportspel.nu.

Svenska Golfförbundet har en särskild sektion för footgolf där du hittar information om sporten, tillgängliga banor, regler och mycket mer. På deras hemsida hittar du även information om Sverigemästerskapen. Deras hemsida uppdaterar kontinuerligt om tävlingsinformation, anmälningsavgifter, tävlingsklasser, kvalregler och mycket mer. Här hittar du även information om föregående års vinnare.

Internationella tävlingar

Den första fotbollsgolfturneringen arrangerades i Nederländerna 2008. Sedan dess har sporten spridit sig till många olika länder och officiella klubbar och föreningar har bildats. Fotbollsgolf är en ung sport och 2012 grundades Federation for International FootGolf (FIFG) som organiserar sporten. Svenska Golfförbundet är medlem sedan 2016 och utgör det 36:e medlemslandet.

I länder där golf är en populär sport, exempelvis USA och Storbritannien, växer intresset för fotbollsgolf snabbast. Världsmästerskapen i fotbollsgolf arrangeras av World FootballGolf Association (WFGA). Även Europamästerskapen och ett mindre antal internationella tävlingar arrangeras. Vart fjärde år sedan 2012 arrangeras även världscupen, FIFG World Cup. Världscupen hålls vart fjärde år.

spacer